Krista Jacobsen Jensen

Rouwtherapie in Amsterdam Oost

Welkom op mijn site.

Rouwbegeleiding helpt je te leren omgaan met verlies, rouw, tegenslag en verdriet.

In het leven komen we allemaal in aanraking met verlies en afscheid. Jij, ik, ieder van ons ervaart verlies en afscheid nemen op een eigen unieke wijze. Elk mens moet zich tot het verlies in ons leven leren verhouden of we nu willen of niet.

Rouwen om een verlies gaat gepaard met gevoelens van gemis, verdriet en pijn. Waarschijnlijk ook bij jou. Dit maakt definitief afscheid nemen een intense gebeurtenis en rouwen een uniek en persoonlijk – soms eenzaam – proces. Rouwtherapie helpt je hierbij. Jouw verlies wordt door rouwverwerking onderdeel van het leven. Stap voor stap onderzoeken we samen welke stap jij kan zetten.

Je bent welkom in mijn praktijk met alles wat jij wilt delen over jouw verlies, rouw, tegenslag of verdriet. Mogelijk kan ik iets voor je betekenen.

Rouw en verlies begeleiding door Krista Jacobsen Jensen In Utrecht, Amsterdam & omgeving

Gevoelens bij rouw

5

Gevoelens die je ervaart erkenning geven en doorvoelen, maakt verlies onderdeel van jouw leven

5

Als je door leeft zonder dat je verlies wordt verwerkt, wordt het leven uiteindelijk kleurloos. Energie en levenslust nemen af.

5

Door jezelf af te sluiten voor jouw gevoelens van pijn, sluit je je ook af voor je gevoel van plezier, geluk en levenslust.

Krista Jacobsen Jensen

Welke symptomen en gevoelens horen bij rouw?

De gevoelens en symptomen die je na een ingrijpend verlies bij rouwen ervaart zijn divers. En bij ieder mens anders. Toch zijn er ook overeenkomsten. Welke komen voor bij rouw?

5

Pijn en verdriet overvallen je gedurende de dag

5

Je bent snel boos of geïrriteerd 

5

Je ervaart onrust en kan je draai niet vinden

5

Je slaapt slecht en hebt weinig eetlust

5

Je voelt geen vertrouwen dat het ooit beter wordt

5

Je vindt niets meer leuk en bent nooit meer echt blij

5

Je kan je niet concentreren je op je werk bent, als je een serie kijkt of als je een boek leest

5

Je voelt je machteloos en weet niet wat je met je leven aan moet

5

Je voelt niets, alsof je verdoofd bent

Rouwbegeleiding leert je om te gaan met rouwverwerking. Het toelaten en ervaren van pijn en verdriet vraagt om vertraging en zachtheid. Dit doorleven van rouw op een diepere laag levert je – uiteindelijk – rust, ruimte en levenslust op. In mijn praktijk helpt rouwbegeleiding je opnieuw rust en levenslust te ervaren.

Wanneer rouwtherapie in Amsterdam?

Vastlopen in rouwen

Heb je het gevoel dat je vastloopt? Blijft het verdriet je overvallen, voel je je prikkelbaar en onrustig, slaap je slecht of voel je juist helemaal niets?

Wanneer rouwtherapie passend kan zijn, hangt af van de klachten die je hebt en of de klachten in de loop van de tijd lichter worden.

Rouwbegeleiding helpt je het rouwproces verder in beweging te brengen. Zo leer je betekenis aan je verlies te geven. Jouw gevoelens te doorleven met als resultaat dat je rust, lichtheid en hernieuwde energie in het leven ervaart.

Krista Jacobsen Jensen - Rouw en verlies begeleiding

Waarom is rouwen belangrijk?

Waarom is rouwen belangrijk? Wat heeft het eigenlijk voor zin om bewust stil te staan bij verdriet en pijn?

Deze gevoelens van verdriet en pijn vragen erom erkend en gevoeld worden.

Niet rouwen kan leiden tot emotioneel vastlopen.

Met het vermijden van rouw ga je negatieve, maar ook positieve gevoelens uit de weg

Het leven wordt kleurloos. Energie en plezier nemen af.

Afsluiting van pijn leidt tot verlies van plezier, geluk en levenslust.

Langdurig negeren van verdriet kan jaren later nog effect hebben.

Rouwen en verdriet omarmen heropent het hart voor positieve gevoelens.

Door te rouwen verbind je je met verdriet, wat ruimte schept voor plezier, rust en veerkracht.

De paradox van rouwen is dat het omarmen van verdriet uiteindelijk leidt tot meer levensgeluk.

Vormen van rouw

Er zijn verschillende vormen van verlies en afscheid nemen waarmee je bij mij terecht kunt voor rouwbegeleiding.

Een rouwproces

Als je rouwt wisselen fasen van ongeloof, woede en verdriet zich af. Langzaam zie je je verlies onder ogen en herken je de gevoelens die hierbij horen. Er is geen vast patroon of tijd voor rouw.

Niet-genomen verlies of gestolde rouw

Soms is er geen ruimte voor rouw. Je was te klein, je was te druk, stilstaan bij je verlies was te pijnlijk. Dit noemt men ‘niet-genomen rouw’ ook wel gestolde rouw. Het verlies wordt niet verwerkt. Het leven gaat door alsof het verlies er niet is geweest.

Complexe rouwstoornis of langdurige rouw

Een complexe rouwstoornis ontstaat als na ingrijpend traumatisch verlies langdurige en ernstige psychische en lichamelijke klachten ontstaan die na een behandeling en na het verstrijken van een lange periode niet afnemen of juist toenemen.

Voor welke soorten verlies en rouw kan je terecht in mijn praktijk in Amsterdam?

In mijn praktijk begeleid ik mannen en vrouwen die na betekenisvol verlies of een grote tegenslag – in welke vorm dan ook – niet meer weten hoe ze verder moeten.
Het verlies kan de dood van een dierbare zijn maar ook gaan over een relatiebreuk, echtscheiding, verlies van vriendschap of werk, een ontslag of vastgelopen studie. Het innerlijke proces bij rouw is zeer onvoorspelbaar, verwarrend en tegenstrijdig. Rouwbegeleiding ondersteunt je hierbij. Samen zoeken we uit welke stap je nu kan nemen om opnieuw veerkracht te voelen en weer met vertrouwen naar de toekomst kan kijken.
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Je bent welkom in mijn praktijk.

Ervaringen met rouw

Rouwproces na overlijden echtgenote

Een heer op hoge leeftijd meldt zich aan. Hij is ruim een jaar geleden na een goed huwelijk van 35 jaar zijn vrouw verloren na een ziekbed. Van zijn kinderen, familie en vrienden krijgt hij een luisterend oor en steun maar hij kan maar niet wennen aan de stilte thuis. Alles alleen te moeten doen waar ze altijd samen waren. Het gemis van zijn vrouw lijkt steeds groter en pijnlijker te worden. Samen onderzoeken we in een aantal sessies zijn verdriet. Wanneer doet het gemis het meeste pijn, wat kan hem steunen op momenten hij zich het meest verloren voelt. Wat is er naast het verlies van zijn vrouw nog meer verloren gegaan? En wat zijn voor hem bronnen die het leven nog steeds de moeite waard maken? Stap voor stap leert hij zijn gevoelens te erkennen, herkennen en ervaart meer vertrouwen op zijn weg. Hij durft weer vooruit te kijken.

Lees meer…

Rouwproces bij gestolde rouw – niet-genomen rouw. Overlijden moeder in jeugd 20 jaar geleden

Een jonge vrouw van begin 30 meldt zich aan. Ze is moeder van een peuter van 2. Zelf is ze toen ze 8 jaar oud was haar moeder onverwacht verloren als gevolg van een ernstig ongeluk. In het gezin werd bijna nooit meer over haar moeder gesproken, dat was te pijnlijk. Haar vader deed wat hij kon om het gezin draaiende te houden en de twee broers helpen hem in de zaak.

Lees meer…

Rouwproces bij overlijden moeder, gestolde rouw/niet genomen rouw vader

Een dame meldt zich aan omdat haar moeder stervende is. De relatie met haar moeder is niet altijd goed geweest. Ze wil begeleiding bij het proces van afscheid nemen. Ze verloor als jong meisje haar vader. Als kind heeft ze nooit aandacht gehad voor het gemis van haar vader. Nu haar moeder mogelijk snel gaat overlijden houdt ook het gemis van haar vader haar bezig.

Lees meer…

Krista Jacobsen Jensen

Mijn naam is Krista,
rouwbegeleider in Amsterdam

Mijn naam is Krista Jacobsen Jensen (1971). Ik ben de middelste van drie en heb Indische roots.
In mijn loopbaan werkte ik op verschillende plekken bij diverse organisaties op juridisch, cultureel en beleidsmatig vakgebied. Hier ontwikkelde ik vooral mijn ratio en analytische vaardigheden. Leren luisteren naar mijn hart heb ik in de loop van mijn leven pas geleerd. Sinds een aantal jaar begeleid ik in mijn praktijk volwassenen bij levensvragen rond verlies en rouw.

Wie begeleid ik in mijn praktijk?

In mijn praktijk begeleid ik volwassenen bij hun verlies- en rouwproces. Ik begeleid vrouwen, mannen, hoog opgeleiden, studenten, ZZP-ers en werknemers bij hun levensvragen en problemen die ze in hun privé en werkend leven tegenkomen rondom verlies- en rouw. Ook werk ik regelmatig samen met werkgevers die ondersteuning wensen van een medewerker bij verzuim of burn-out na een ingrijpend verlies.

Veelgestelde vragen over verlies en rouw

Waarom is rouwen belangrijk? Wat heeft het eigenlijk voor zin om bewust stil te staan bij verdriet en pijn?

Hoe lang duurt rouwen?

Rouwen kent geen vast patroon of standaard duur. Voor iedereen is rouw anders. Na het verstrijken van een langere periode neemt de intensiteit van het verdriet voor veel mensen vaak iets af en kan het zijn dat je je langzaamaan beter voelt. Indien er geen enkele beweging in het proces is en de klachten niet in hevigheid afnemen na het verstrijken van een jaar overleg dan met een rouwprofessional voor advies.

Wat is het effect van rouwen op mijn lichaam?

Rouwen na een verlies heeft vaak invloed op jouw lichaam. Je kan minder goed slapen het kan zijn dat je je uitgeput voelt. Ook hebben veel mensen regelmatig last van concentratieproblemen, onrust, weinig eetlust en vergeetachtigheid. Dit kunnen allemaal stressreacties zijn op verlies.

Welke gevoelens horen bij rouw?

Elk mens heeft andere gevoelens en gedachten bij rouw. Zoals gevoelens van verdriet en pijn horen er bij. Maar je kan ook een gevoel van opluchting of vrijheid hebben. Over positieve gevoelens bij rouw kunnen mensen zich schuldig voelen. Toch horen ook deze gevoelens er bij, er is geen goed of fout in het proces van afscheidnemen.

Wanneer moet je professionele hulp zoeken bij rouw?

Je kan voor al jouw vragen contact opnemen met een rouwdeskundige, ook als het redelijk goed met je gaat. Als je het gevoel hebt dat je vastloopt in rouw en er niet meer alleen uitkomt kan het goed zijn om professionele hulp te zoeken. Dit moment is voor iedereen anders en is zinvol als er geen enkele beweging in het rouwproces ontstaat. En als de klachten ook na het verstrijken van een langere periode niet afnemen. Neem gerust vrijblijvend contact op voor advies.

Wat wordt bedoeld met rouwtaken?

In rouwtherapie wordt ook wel gewerkt met rouwtaken van William Worden. Dat is een aanvulling op andere rouwtheorieën. De vier taken zijn het erkennen van de realiteit van het verlies en onder ogen zien dat het definitief is. Daarna komt men toe aan het doorleven van de pijn en verdriet die hierbij horen. Hierna kan men zich gaan aanpassen aan een nieuw leven waar het verlies deel van uitmaakt. Tot slot is de vierde taak het leven met het verlies verweven. Het verlies is deel van het leven en men kan weer met vertrouwen naar de toekomst kijken. Er is geen vast tijdpad voor deze taken en is voor elk mens anders..

Ga ik me ooit weer zo gelukkig voelen als voor het verlies?

Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn als voor het verlies. Je zal op een andere wijze plezier leren ervaren. Je kan absoluut nog geluk ervaren ondanks het feit dat je een ingrijpend verlies hebt meegemaakt. Dit verlies verwerken heeft tijd en aandacht nodig. Verlies doet pijn maar het verlies kan betekenis geven aan het leven door stil te staan en te rouwen om wat verloren is gegaan. Het is deel van jouw leven geworden. Hierdoor ontstaat hernieuwde levensenergie en geluk.

Hoort eenzaamheid bij rouwen?

Na een ingrijpend verlies krijg je vaak veel aandacht voor wat er is gebeurd. Op een gegeven moment wordt het stiller. Je merkt dat het leven doorgaat bij anderen. Voor jou is er veel veranderd in het leven. Mensen in jouw omgeving leven door en dat  kan je een gevoel van eenzaamheid geven. Geef bij familie, vrienden of de huisarts aan hoe je je voelt. Het delen van je gevoelens helpt om de verbinding met anderen te ervaren en je minder eenzaam te voelen.

Wanneer is een rouwproces klaar?

Een verlies draag je de rest van je leven met je mee als levenservaring. Wat dat betreft is rouwen nooit klaar. Het rouwproces kent geen eindpunt of moment dat het definitief is afgerond. Wel is het zo dat veel mensen merken dat – na het verstrijken van de tijd en voelen van pijn en verdriet- de intensiteit van de gevoelens afnemen en het leven meer tot rust komt. Je kan dan ook weer meer plezier en levensenergie voelen.

Is er een verband tussen rouwen en een burn-out?

Als je in rouw bent kan het zijn dat je geen energie meer over hebt voor de activiteiten die je altijd gemakkelijk afgingen. Zowel in privé als werkend leven raak je overspoeld door verdriet, boosheid en soms wanhoop. Rouwen is hard werken en slapeloosheid, concentratieverlies, huilen en sombere gevoelens helpen niet om de draad van het leven weer op te pakken. Het kan zijn dat – afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden – je na een ingrijpend verlies een stap terug moet doen in jouw werk als de klachten een lange tijd aanhouden. Rouwtherapie helpt je om weer balans te vinden en het gevoel dat je het leven weer met voldoende energie aankan.
Ook kan het zijn dat je in een burn-out terecht komt als gevolg van andere omstandigheden. Regelmatig draagt een ‘niet-genomen verlies’ (gestolde rouw) uit het verleden bij aan het ontstaan van een burn-out. Rouwtherapie kan hierbij helpend zijn. Indien je hier meer over wilt weten of wilt overleggen, neem dan gerust contact op.

Een rouwproces

Rouwen is een ‘normale’ reactie op een impactvolle verlieservaring. Elk mens heeft eigen reacties en gevoelens na een ingrijpend verlies en heeft een unieke eigen weg te gaan. Een rouwproces is intens en en verstoringen maken het moeilijk om verder te gaan. Het voelt alsof je vastloopt.
Soms is het dan nodig om hulp te zoeken van een professional. Als na verstrijken van een lange periode geen enkele verbetering van de klachten zijn, neem dan contact op voor advies of een afspraak.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Je bent welkom in mijn praktijk. Neem contact op.

Niet-genomen verlies of gestolde rouw

Als je doorleeft na een ingrijpend verlies en niet toekomt aan het verwerken van het verlies komt het rouwproces niet op gang. Dit is ‘niet- genomen rouw’, gestagneerde rouw of ‘gestolde rouw’. Je leeft eigenlijk verder met een gesloten hart.
Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals je hechtingspatronen, de omstandigheden tijdens het verlies en je levensgeschiedenis. Later in je leven kan je last van dit onverwerkte verdriet krijgen, uitgeblust raken en vastlopen. het ervaren van levenslust en vitaliteit omdat je . Vaak is niet meteen duidelijk wat de oorzaak van het vastlopen is. Soms komt het ‘oude’ verlies naar boven door andere gebeurtenissen in het heden.
Voorbeeld van gestolde rouw is iemand die op jonge leeftijd een ouder verliest en daar nooit om heeft kunnen rouwen. Als gestolde rouw niet tot een rouwproces komt en het verlies niet met het leven wordt verweven kan iemand op lange termijn tot uitputting, angst en depressieklachten ontwikkelen. iemand kan in een burn-out terecht te komen bij niet genomen rouw. Rouwtherapie helpt je om het rouwproces in beweging te krijgen. Hierdoor kan je betekenis aan het verlies te geven. Zo kan nieuwe levensenergie tot jouw beschikking komen om het leven te omarmen.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Je bent welkom in mijn praktijk. Neem contact op.

Complexe rouwstoornis of langdurige rouw

Een complexe rouwstoornis ontstaat als na ingrijpend traumatisch verlies langdurige en ernstige psychische en lichamelijke klachten ontstaan die na een behandeling en na het verstrijken van een lange periode niet afnemen of juist toenemen.

Voor een complexe rouwstoornis is een gespecialiseerde behandeling nodig van een psychotherapeut of psychiater. Deze stoornis ontwikkeld zich doorgaans uitsluitend na een traumatisch verlies als gevolg van moord, suïcide of een ramp. Bij een complexe rouwstoornis is iemand niet meer in staat om het dagelijks leven op te pakken. Ook verminderen de klachten niet na een gespecialiseerde behandeling.
Mocht je hier een vraag over hebben neem gerust contact op voor advies of raadpleeg uw huisarts.

Rouwproces na overlijden echtgenote

Een heer op hoge leeftijd meldt zich aan. Hij is, na een goed huwelijk van 35 jaar, ruim een jaar geleden zijn vrouw verloren aan een ernstige ziekte. Van zijn kinderen, familie en vrienden krijgt hij een luisterend oor en steun maar hij kan maar niet wennen aan de stilte in huis. Alles alleen te moeten doen waar ze altijd samen waren. Het gemis van zijn vrouw lijkt steeds groter en pijnlijker te worden.

Rouwproces bij gestolde rouw - niet-genomen rouw. Overlijden moeder in jeugd 20 jaar geleden

Een jonge vrouw van begin 30 meldt zich aan. Ze is moeder van een peuter van 2. Zelf is ze toen ze 8 jaar oud was haar moeder onverwacht verloren als gevolg van een ernstig ongeluk. In het gezin werd bijna nooit meer over haar moeder gesproken, dat was te pijnlijk. Haar vader deed wat hij kon om het gezin draaiende te houden en de twee broers helpen hem in de zaak.
Sinds ze zelf moeder is geworden moet ze steeds vaker aan haar moeder denken. Ze mist haar steeds meer en voelt zich onrustig. Niet gelukkig. Uitgeput. Terwijl ze juist blij wil zijn met haar jonge gezin. Samen onderzoeken we wat haar als meisje is overkomen. Hoe ze abrupt afscheid van haar moeder heeft moeten nemen. En eigenlijk niet heeft kunnen rouwen. Door terug te gaan naar de momenten die haar in het verleden veel verdriet hebben gedaan leert ze die gevoelens te erkennen en herkennen. Ze kan hierdoor ook betekenis geven aan het leven van haar moeder en wat ze van haar meeneemt in haar eigen leven als jonge moeder. Ze ervaart meer rust en voelt zich lichter.

Rouwproces bij overlijden moeder, gestolde rouw/niet genomen rouw vader

Een dame meldt zich aan omdat haar moeder stervende is. De relatie met haar moeder is niet altijd goed geweest. Ze wil begeleiding bij het proces van afscheid nemen. Ze verloor als jong meisje haar vader. Als kind heeft ze nooit aandacht gehad voor het gemis van haar vader. Nu haar moeder mogelijk snel gaat overlijden houdt ook het gemis van haar vader haar bezig. Ze voelt zich onbestemd, ervaart weerstand en voelt zich onrustig. Ze slaapt echt, eet weinig en voelt zich uitgeput door de zorg voor haar moeder.
Samen brengen we in kaart hoe ze als meisje om heeft leren gaan met haar eigen gevoelens. Wat leerde ze als kind over omgaan met pijn en verdriet. Hoe draagt ze het gemis van haar vader mee? En wat helpt haar nu in deze situatie en wat werkt nu niet. Door inzicht en bewustwording ontstaat een proces waarin ze zich leert toevertrouwen aan haar gevoelens, deze te herkennen en te doorleven. Zo ontstaat stap voor stap meer rust en leert ze om te gaan met wat het afscheid van haar moeder voor haar betekent.